FAMILIE WAPENS VONK :

 vonk 1  vonk 2  vonk 3  vonk 4

VONCK

VONCK

VONCK

VONCK VAN LYNDEN

Een zwarte adelaar op een gouden achtergrond

Een gouden halve leeuw, een dwarsbalk van goud en 6 gouden balkjes op een blauwe achtergrond

Een rood anker op een gouden achtergrond

Een goud kruis op een rode achtergrond

Bovenstaande wapens worden vermeld in het Armorial Général van J.B. Rietstap

Hieronder staat de bijbehorende beschrijving:

 armoire generale

 

Van het eerste wapen is een gekleurde versie beschikbaar, deze is overgenomen van een website van Jan Vonk uit Apeldoorn

 

 wapen vonk2

Het hiernaast getoonde wapen wordt in een groot aantal bronnen (o.a. Dossier Hoge Raad van Adel en Genealogie en Heraldiek te Rhenen) genoemd als het wapen van de leden van de familie Vonck van Lienden.

Het is gelijk aan het gemeentewapen van de voormalige gemeente Lienden

 vonk
Van Jan en Diana Vonk heb ik van dit wapen een iets ander versie gekregen  wapen vonk 2a    

In het Dossier van de Hoge Raad van Adel wordt ook het wapen met het Anker vermeld bij Aloff Vonck gehuwd met Johanna van Mekeren, alleen is hier het anker 45 o of 90 o graden tegen de klok in gedraaid.

Verder wordt er nog bij Rutger Vonck en zijn zonen ( zie Tollenburg ) een wapen vermeld met een schuine streep van linksboven naar rechtsonder.

Het wapen met het anker wordt ook genoemd door Erik-Jan Vonk, die mij een kopie van een bierviltje met daarop dit wapen toestuurde.

 Ik heb nog geen onderzoek gedaan om te bepalen bij welke familie Vonck welk wapen hoort. Elke informatie, suggestie of bron is dus welkom.

Tot nu toe is alleen zeker welk wapen bij de familie Vonck van Lienden en dus ook bij alle afstammelingen daarvan behoort.

Op de website van J.Fonck stond het familiewapen vermeld van de nazaten van de Antwerpse en Dordrechtse goudsmeden familie Fonck :

 wapen fonck